MAURICE
LAMMERTS VAN BUEREN
pianist

Nieuw programma: Préludes Livre 1 & 2 van Debussy

Als liedbegeleider is pianist Maurice Lammerts van Bueren gewend om gevoed te worden door inspirerende teksten. Een lied ontstaat immers bij de gratie van een gedicht.
Bij de preludes van Debussy ging het precies andersom: hij schreef aan het eind van elke prelude een titel, die hij tussen haakjes plaatste. De titel suggereert daarmee een sfeer, een beeld, een geur. Het roept herinneringen op, verwijst naar figuren uit de literatuur of creëert een nieuw verhaal, waaraan je als luisteraar zelf invulling kunt geven.

Maurice Lammerts van Bueren heeft een passie voor portretfotografie en legde tal van bekende Nederlandse musici vast op de gevoelige digitale plaat. In dit programma combineert hij deze passie met het spelen van de preludes van Debussy: bij iedere prelude wordt een foto getoond die geïnspireerd is door de sfeer en de titel van het stuk.

Aangezien Maurice als fotograaf het liefst portretten maakt, vroeg hij een aantal zangers, met wie hij doorgaans als duopartner tijdens liedrecitals op het podium te vinden is, of zij model zouden willen staan voor dit project. Vijf zangers zegden toe: Lilian Farahani, Ellen Valkenburg, Noëlle Drost, Liza Lozica en Berend Eijkhout.

Foto hierboven: ‘Les fées sont d’exquises danseuses’. Model: Noëlle Drost

Trailer 'Préludes Debussy'

Prélude no. 6 (Livre 1) 'Des pas sur la neige'

PRÉLUDES  - CLAUDE DEBUSSY


LIVRE 1

1. Danseuses de Delphes 

2. Voiles

3. Le vent dans la plaine

4. Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir

5. Les collines d’Anacapri

6. Des pas sur la neige

7. Ce qu’a vu le vent d’Ouest 

8. La fille aux cheveux de lin 

9. La sérénade interrompue 

10. La cathédrale engloutie

11. La danse de Puck

12. Minstrels


LIVRE 2

1. Brouillards

2. Feuilles mortes

3. La puerta del vino

4. “Les fées sont d’exquises danseuses” 

5. Bruyères
6. General Lavine - eccentric

7. La terrasse des audiences du clair de lune 

8. Ondine 

9. Hommage à S. Pickwick Esq. P.P.M.P.C. 

10. Canope

11. Les tierces alternées

12. Feu d’artifice
MAZURKI - Frédéric Chopin

"Dan dit album waarop pianospel is vastgelegd dat uitmunt door feilloze karakterisering met als voornaamste kenmerken het menigmaal bijna intuïtief aanvoelende rubato, de volmaakte articulatie en accentuering en het exquise klankbeeld. Dit door en door aristrocratische spel wordt bovendien mede bepaald door het nobele toucher dat voortdurend in het teken staat van de expressie die reikt van bekoorlijk, elegant en subtiel tot energiek, parmantig, desperaat, opstandig of klagend. - Aart van der Wal in 'Opus Klassiek' over de cd 57 Mazurki.

Mazurki  is het Poolse woord voor ‘mazurka’s’. De Poolse dansvorm in driedelige maat bereikte onder Chopins handen ongekende hoogten. Op die manier vonden de van oorsprong volkse dansen hun weg naar de chique Parijse salons. De mazurka’s lopen als een rode draad door het leven van Chopin. Hij schreef er 57, de eerste waarschijnlijk in 1826, de laatste in 1849. Terwijl de eerste mazurka’s nog als functionele muziek op verzoek van enkele vrienden werden geschreven, ontwikkelden de werken zich tot zeer verfijnde en diepgaande salonstukken. Aangenomen wordt dat de laatste mazurka tevens het laatste stuk was dat Chopin schreef. Deze mazurka is niet voltooid, maar gereconstrueerd aan de hand van schetsen. In dit project is daarbij gekozen voor de reconstructie van Jan Ekier.

Mocht u geïnteresseerd zijn in het recitalprogramma, dan zijn er 2 opties:

- een recital met een selectie van de mazurka’s. De mazurka's lopen als een rode draad door het leven van Chopin. U krijgt dan ook een mooie bloemlezing te horen die uiteraard alle perioden van Chopins leven bestrijkt.

- een integrale uitvoering van alle 57 mazurka’s, verdeeld over twee recitals op twee verschillende dagen 

Extra optie: in het kader van ‘The Mazurki Project’ op YouTube maakte Maurice Lammerts van Bueren bij iedere mazurka een straatfoto met daarop een verwijzing naar het nummer van de mazurka. Indien er goede projectiemogelijkheden zijn, kunnen deze foto’s vertoond worden tijdens het recital.

Voor meer informatie over dit project verwijs ik graag naar de speciale pagina op deze website!


PROGRAMMA


Frédéric Chopin

4 Mazurki opus 6

5 Mazurki opus 7

4 Mazurki opus 17

4 Mazurki opus 24

4 Mazurki opus 30

4 Mazurki opus 33

4 Mazurki opus 41

3 Mazurki opus 50

3 Mazurki opus 56

3 Mazurki opus 59

3 Mazurki opus 63

4 Mazurki opus posth. 67

4 Mazurki opus posth. 68

Mazurka à son ami Emile Gaillard

Mazurka La France Musicale

Mazurki opus posth.

Using Format