MAURICE
LAMMERTS VAN BUEREN
pianist

ONE LIFE TO LIVE

Het leven van Winnaretta Singer - Princesse de Polignac


Musicus, kunstenares, mecenas voor menig groot kunstenaar en musicus, feminist, beheerder van haar eigen fortuin en open in haar liefde voor vrouwen. De van origine Amerikaanse Winnaretta Singer was haar tijd ver vooruit en een echte force of nature. Met Isaac Merritt Singer, de uitvinder van de Singer naaimachines, als vader zou je kunnen zeggen dat de vindingrijkheid en creativiteit haar in het bloed zaten. 

Winnaretta speelde in op de trends van de tijd, die zij met haar vooruitziende blik feilloos zag aankomen. Ravel, Fauré, Albéniz, Weill, maar ook Manet, Jean Cocteau, Isadora Duncan en zelfs Diaghilev en de Ballets Russes; allemaal kwamen ze bij de Princesse de Polignac over de vloer in haar Parijse salon of werden zij door haar gesteund.


In dit recital gaan Maurice Lammerts van Bueren en Liza Lozica op onderzoek uit in de wereld van Winnaretta Singer. Met muziek van componisten die door haar gesteund werden of bevriend met haar waren vertellen zij over het onstuimige, grootse leven van deze in Nederland nog veel te onbekende vrouw. Want wat is haar relatie tot bijvoorbeeld Marie Curie? Hoe wist zij in haar tijd als jonge vrouw haar eigen fortuin te beheren? En hoe werd zij de Princesse de Polignac?

Op het programma staan liederen en pianowerken van Reynaldo Hahn (Venezia), Gabriel Fauré (liederen uit Cinq mélodies de Venise en La bonne chanson), Ethel Smyth, Isaac Albéniz, Maurice Ravel (Pavane pour une infante défunte) en Kurt Weill.

Using Format